Vraag naar luisterend oor onverminderd groot

Luisterlijn voerde ruim 300.000 gesprekken in 2023. “Extra vrijwillgers zeer welkom”
In 2023 hebben vrijwilligers van de Luisterlijn opnieuw het indrukwekkende aantal van 313.682 gesprekken gevoerd via telefoon, chat en mail. De telefonische hulplijn, die voor iedere inwoner van Nederland dag en nacht bereikbaar is, meldt dat de vraag naar een luisterend oor onverminderd groot blijft.

Veel mensen zoeken contact vanwege eenzaamheid en psychische klachten. Dankzij toegewijde vrijwilligers kon de Luisterlijn er voor veel mensen zijn, toch zijn extra vrijwilligers meer dan welkom.

Cijfers 2023
Het afgelopen jaar werden er 277.394 gesprekken gevoerd via de telefoon en 31.678 gesprekken via de chat. Daarbovenop beantwoordden de vrijwilligers nog eens 4.610 e-mails. De meeste gesprekken gingen over geestelijk gezondheid, relaties en de invulling van de dag.
Meer dan de helft van alle telefoongesprekken werd buiten kantoortijden gevoerd. Daarmee is het aantal gevoerde gesprekken licht gedaald ten opzichte van 2022. Het aantal vrijwilligers nam in 2023 ook licht af, met een daling van 7% vergeleken met het voorgaande jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Luisterlijn.

Lees hier het volledige artikel.