Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten

Hester krijgt 7,5 miljoen om uit te zoeken waarom.
Hartinfarcten worden vaker gemist bij vrouwen. Hester den Ruijter, hoogleraar aan het UMC Utrecht, ontving een prestigieuze beurs van 7,5 miljoen euro om onderzoek te doen naar het verschil tussen slagaderverkalking bij mannen en vrouwen.

„Eerder werd er met gefronste wenkbrauwen naar deze verschillen gekeken; het werd gezien als feministische gedachte.”

Er gaan in Europa meer vrouwen dan mannen dood aan hart- en vaatziekten: 51 procent tegenover 42. „En dat terwijl we minder weten over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Er zijn jarenlang veel mannen en maar weinig vrouwen bestudeerd in wetenschappelijk onderzoek”, zegt Den Ruijter. De oplossing is dus méér onderzoek doen en het onderzoek dat er over mannen is loskoppelen van dat over vrouwen.

In 2012 keek de Utrechtse hoogleraar naar glazen coupes met in de één weefsel -een groep cellen- van vrouwen, en in de ander van mannen. „Na een heel aantal bekeken te hebben, zag ik duidelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Qua structuur, qua type cellen: ik zag voor het eerst dat er echt wel verschillen waren tussen mannen- en vrouwenweefsel. Maar het onderzoek dat naar slagaderverkalking (een proces waarbij de wand van uw slagaderen door verkalking dikker wordt) gedaan was, ging vaak over beide geslachten, zonder oog te hebben voor de kleine groep vrouwen.”

Lees hier het volledige artikel.