Wat doen de fysiotherapeut en oefentherapeut bij reuma?

De fysiotherapeut begeleidt u als u problemen heeft met bewegen en uw dagelijkse bezigheden, en hij zoekt hiervoor oplossingen. Daarbij houdt hij rekening met gewrichten die ontstoken of aangetast zijn. Een oefentherapeut doet grotendeels hetzelfde, maar werkt vanuit de bewegingsleer Cesar of de methode Mensendieck.

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt u bij allerlei lichamelijke klachten. Uw fysiotherapeut geeft voorlichting over en begeleiding bij het bewegen en bij het uitvoeren van uw dagelijkse routine-activiteiten (zoals lopen, eten en aankleden). U leert verantwoord bewegen en zo goed mogelijk omgaan met uw ziekte. Meestal krijgt u oefentherapie om uw spieren soepel te maken en te houden en om uw conditie te verbeteren. De fysiotherapeut geeft u instructies over oefeningen die u kunt doen. Fysiotherapeuten werken bij u in de buurt, maar ook in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Wanneer erheen?
U kunt bij de fysiotherapeut terecht als u problemen heeft met bewegen. De fysiotherapeut geeft ook advies over gezond bewegen en sporten. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. U kunt zelf een afspraak maken met een eerstelijns fysiotherapeut. Wel is het verstandig uw hoofdbehandelaar (reumatoloog of huisarts) te informeren. De reumatoloog en de fysiotherapeut bepalen in overleg welke oefeningen en bewegingen voor u het meest geschikt zijn.

Wat doet de oefentherapeut?
U leert van de oefentherapeut bewuster met uw lichaam om te gaan. Dit leert u door houdings- en bewegingsoefeningen te doen. Uiteindelijk verminderen of verdwijnen uw klachten. U wordt zich bewust van bepaald gedrag waardoor u klachten kunt krijgen. In de therapie leert u dit gedrag te veranderen.

Wanneer erheen?
Ook bij de oefentherapeut kunt u terecht als u problemen heeft met bewegen. De oefentherapeut geeft ook advies over gezond bewegen en sporten. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. U kunt zelf een afspraak maken met een oefentherapeut. Wel is het verstandig uw hoofdbehandelaar (reumatoloog of huisarts) te informeren. De reumatoloog en de oefentherapeut bepalen in overleg welke oefeningen en bewegingen voor u het meest geschikt zijn.

Fysiotherapeut of oefentherapeut?
Beide therapeuten begeleiden u bij het verbeteren of behouden van uw dagelijkse routine-activiteiten, zoals lopen, eten en aankleden. Het grootste verschil zit in de behandeltechnieken die worden toegepast. De oefentherapeut gebruikt alleen oefeningen om houding en beweging te verbeteren. De fysiotherapeut kan daarnaast aanvullende behandeltechnieken toepassen. Bijvoorbeeld massage, maar ook technieken zoals behandeling met ultrageluid (een fysische techniek) of specifieke mobiliserende technieken om u gemakkelijker te laten bewegen.

Bron: reumafonds