Wat gebeurt er in de mens?

Op de nieuwe NUTRIM Clinical Research Unit (CRU) in het Maastricht UMC+ brengen onderzoekers mensen met een chronische en/of oncologische aandoening uitgebreid in kaart. Ze meten de stofwisseling, lichaamssamenstelling en fysieke activiteit om beter te begrijpen wat er in het lichaam gebeurt van mensen die ziek zijn, en om hen uiteindelijk beter te kunnen behandelen.

In het kader van de officiële opening van de NUTRIM CRU op 25 januari, vertellen hoogleraar en oncologisch chirurg Steven Olde Damink en promovendus Nicole Hildebrand over het onderzoek dat zij er doen naar gewichtsverlies bij kanker.

Mensen met kanker kunnen in korte tijd veel afvallen: tot wel tien kilo in een paar weken. Deze sterke vermagering wordt cachexie genoemd. Simpelweg meer eten helpt niet om weer op gewicht te komen, en is geen andere behandeling om het gewichtsverlies tegen te gaan. Dat is een groot gemis, zegt Olde Damink, die uitlegt dat cachexie de behandeling van kanker in de weg staat.

“Met een operatie kunnen we de tumor verwijderen, maar sommige patiënten zijn zo verzwakt dat ze een operatie om de tumor te verwijderen niet kunnen doorstaan. Patiënten overlijden niet door de tumor zelf, maar omdat ze te verzwakt zijn”.

Lees hier het volledige artikel.