Wat is Coeliakie? En hoe weet je of je het hebt?

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dunne darm ontsteekt en beschadigt als mensen gluten eten of er mee in aanraking komen. Gluten zijn eiwitten die zitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Verschillende buikklachten zijn het gevolg, doordat de darmvlokken kapot gaan door de ziekte.

Coeliakie kan zich al op jonge leeftijd openbaren, maar onderzoek kan het ook veel later uitwijzen. Vaak duurt het ook lang voordat de diagnose is gesteld, omdat de aandoening met allerlei andere ziekten wordt verward als stress of het prikkelbaar darmsyndroom.

Klachten coeliakie bij baby’s
Het is waarschijnlijk dat er in Nederland heel veel mensen rondlopen met de ziekte Coeliakie, terwijl ze dat niet weten. Bij baby’s ontstaan de eerste symptomen als de kinderen pap en brood krijgen, waar gluten inzitten. Zij kunnen dan een dikke buik krijgen, geen honger hebben, moeten overgeven en hebben vaak last van diarree. Ze groeien te weinig, hebben platte dunne billen, dunne armen en benen en huilen veel. Ook stinkt hun ontlasting meer dan gemiddeld en is die ontlasting vettig en zit er vaak een soort schuim op.

Klachten coeliakie bij volwassenen
Volwassen mensen hebben vaak andere klachten. Buikpijn, diarree of verstopping of beide afgewisseld, een hele dikke buik, rare plakkerige ontlasting, geen honger, moeten overgeven, steeds misselijk zijn of gewicht verliezen of juist aankomen. Ook kunnen patiënten een algeheel gevoel van malaise hebben. Ook ontstaat vaak vermoeidheid, bloedarmoede en botontkalking.

Lees hier het volledige artikel.