Zonlicht verkleint de kans op artritis

BAARN – Leven in een zonniger klimaat kan bij vrouwen het risico verkleinen op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Dat suggereert nieuw Amerikaans onderzoek.

Voor hun studie bestudeerden de onderzoekers de gegevens van meer dan 200.000 vrouwen. Zo vonden ze een verband tussen zonlicht en het risico op het ontwikkelen van de ziekte. De onderzoekers speculeren dat vitamine D, dat door het lichaam wordt geproduceerd wanneer UV-straling de huid raakt, het lichaam beschermt.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij gewrichten gaan ontsteken. Over het ontstaan van de ziekte is nog weinig bekend. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

200.000 vrouwen

Onderzoekers van de Harvard Medical School volgden twee groepen van meer dan 100.000 vrouwen. De eerste groep werd gevolgd vanaf 1976, de tweede sinds 1989. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van beiden groepen en op basis van waar ze woonden, maakten ze een schatting naar de hoeveelheid zonlicht waaraan de vrouwen blootgesteld waren.In de 1976-groep bleken de vrouwen die in de zonnigste delen van de VS woonden en dus de meeste zon kregen 21 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. De hoeveelheid ultraviolette straling bleek echter in de 1989-groep geen effect te hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis.

Volgens de onderzoekers is dit te verklaren door verschillen in zonbeschermend gedrag, zoals bijvoorbeeld het gebruik van meer zonnebrandcrème.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Door: Ilona Meernik gezondheisnet.
Bronnen: BBC