Zorgnota vaak onbegrijpelijk

Nijmeegse Karin pleit voor meer duidelijkheid.
Voor veel patiënten is het onduidelijk wanneer ze nou zelf moeten bijbetalen voor medicijnen. Dat ontdekte Karin van Kouwen van de SP in Nijmegen toen zij zelf haar zorgrekeningen goed ging inspecteren. Het lijkt erop dat sommige patiënten onterecht extra moeten bijbetalen voor duurdere medicijnen terwijl de apotheek een goedkopere variant had moeten leveren.

Ook de Patiëntenfederatie Nederland krijgt die signalen. Karin pleit voor meer duidelijkheid.

Ze kwam er eigenlijk per toeval achter en het gaat niet om veel geld, maar toen de Nijmeegse Karin van Kouwen enige tijd geleden antibiotica moest slikken voor een blaasontsteking zag zij tot haar verbazing dat zij zelf moest bijbetalen voor de medicijnen. Karin: “Dat vond ik raar omdat het om antibiotica gaat en dat wordt meestal volledig vergoed.”

Duurder medicijn geleverd
Karin van Kouwen ging op onderzoek uit en zag op medicijnkosten.nl dat zij een duurdere variant had gekregen van het middel tegen blaasontsteking. Navraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) leerde haar dat apotheken doorgaans de goedkoopste variant van een medicijn moeten leveren tenzij de arts uitdrukkelijk een duurder merk voorschrijft. Doet de apotheek dat niet, bijvoorbeeld omdat de goedkoopste variant niet op voorraad is, dan mogen de kosten niet zo maar doorberekend worden aan de patiënt.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.