13 soorten kanker herkenbaar uit één druppel bloed

Toshiba heeft in samenwerking met Tokyo Medical University en The National Cancer Center een bloedtest ontwikkeld die naar zeggen binnen een paar uur op basis van één druppel bloed 13 verschillende typen kanker kan herkennen.

De test zou een nauwkeurigheid van 99% hebben. Volgend jaar wordt een pilot gestart. Een succesvolle testperiode zou baanbrekende gevolgen hebben. Zo zouden de verschillende soorten kanker in een vroeger stadium kunnen worden gedetecteerd.

MicroRNA in het bloed
De technologie maakt gebruik van de typen en concentratie microRNA in het bloed. MicroRNA zet genen in je DNA ‘aan’ of ‘uit’, waardoor de eiwitten die in dat gen zijn gecodeerd, wel of niet worden aangemaakt. Bij een aantal soorten kanker is de concentratie microRNA in het bloed aanzienlijk hoger of lager. De technologie meet deze afwijkingen en kan daarmee 13 verschillende soorten kanker al in een vroeg stadium herkennen. Het gaat specifiek om kanker van de maag, slokdarm, longen, lever, galwegen, darmen, eierstokken, prostaat, blaas, borsten, alvleesklier, weke delen en steuncellen in de hersenen.

Lees hier het volledige artikel.
https://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/13-soorten-kanker-herkenbaar-uit-een-druppel-bloed/item123179