‘Verband gevonden tussen luchttemperatuur en kans op hartaanval’

De temperatuur van de lucht zou van invloed zijn op de kans op een hartaanval. Het aantal hartaanvallen zou tijdens de winterperiode hoger zijn dan tijdens de zomer. Dat zeggen wetenschappers van de Zweedse Lund Universiteit naar aanleiding van hun onderzoek dat gisteren op het European Society of Cardiology congres gepresenteerd wordt. werd.
De onderzoekers maakten gebruik van een database met gegevens van 280.873 Zweedse patiënten die tussen 1 januari 1998 en 31 december 2013 een hartaanval hadden gehad. Deze gegevens werden vergeleken met meteorologische gegevens van honderden weerstations van de Swedisch Meteorological and Hydrological Institute.

De onderzoekers verdeelden de luchttemperaturen in de drie categorieën: onder nul, tussen de een en tien graden of boven de tien graden. Uit het Zweedse onderzoek zou blijken dat het aantal hartaanvallen met vier per dag toenam wanneer de temperatuur onder de nul graden zakte, in vergelijking tot de dagen waarop de temperatuur boven de tien graden lag. Ook zeggen de onderzoekers dat windsnelheden, het aantal uren zon en een hogere luchtvochtigheid invloed hebben op het aantal hartaanvallen.

Lees hier het volledige artikel.