Beeldherkenningssysteem klinisch toegepast

Onderzoeker Hugo Kuijf schreef een wedstrijd uit: wie heeft het beste computerprogramma om hersenscans te beoordelen op dementie en Alzheimer? De winnaar deed het beter dan de radioloog ooit zal kunnen met het blote oog.

Als je veel scanbeelden samenbrengt in een zelflerend computerprogramma, kan de software bij nieuwe patiënten zelf een diagnose stellen. Algoritmes – oftewel rekenprogramma’s – analyseren de beelden razendsnel. “Machine learning is hot”, zegt onderzoeker Hugo Kuijf, die in Utrecht dit soort programma’s maakt voor de diagnose dementie en Alzheimer. “En iedereen beweert dat hún systeem beter is dan dat van alle andere. Er komen elke dag nieuwe zelflerende systemen bij, die volgens de makers nóg beter zijn.”

Eenkennig en overgevoelig
Veel van die beeldherkenningssystemen zijn alleen betrouwbaar als ze de scanbeelden krijgen van één bepaald type of merk scanner. Hun systemen zijn misschien wel interessant voor eigen gebruik, maar dus niet voor anderen. Ook zijn ze vaak overgevoelig voor nuances in afwijkingen of voor factoren als leeftijd en geslacht. Dat maakt het lastig om een zelflerend systeem te introduceren in de klinische praktijk en toepasbaar te maken voor breed gebruik.

Lees hier het volledige artikel.