Blijven bewegen met Qigong

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Door bewegen behouden je spieren hun kracht, blijven pezen lenig en blijven je botten sterk.  Nu zijn er veel manieren van bewegen die eigenlijk je lichaam belasten in plaats van dat ze gezond voor je zijn. Een vorm van beweging die niet belastend en heel goed voor je  is is Qigong.

Qigong is in China een bewegingsvorm die door heel veel mensen dagelijks gedaan wordt. Het is ook, naast bijvoorbeeld acupunctuur, een van de gebieden van de Chinese geneeskunde. Qigong bestaat uit een groot aantal verschillende oefeningen die je allemaal los van elkaar kunt leren. Een Qigong oefening kan een eenvoudige oefening zijn maar kan ook bestaan uit een serie van bewegingen. Door het vaak doen van de bewegingen ben je in staat om de verschillende Qigong oefeningen zelfstandig uit te voeren. Het is belangrijk dat je in eerste instantie een oefening leert onder begeleiding en als je het eenmaal  goed kunt uitvoeren dan kun je deze oefening heerlijk thuis uitvoeren op de momenten dat het jou uitkomt.

Ik vergelijk Qigong vaak met meditatie en noem Qigong dan ook wel meditatief bewegen. Als ik zelf Qigong beoefen, en ik doe mijn oefeningen bijna elke dag, dan heeft dat op mij een rustgevend effect. Ik ben er ook soepeler door geworden en dat kan ik goed merken. Naast dat ik soepeler ben geworden ben ik ook bewuster gaan ademen en een regelmatige ademhaling is goed voor de gezondheid.

Het is belangrijk om de bewegingen langzaam uit te voeren. Met aandacht uitvoeren noem ik dat. Als je de oefeningen alleen mechanisch uitvoert, zonder dat je je bewust bent van wat je aan het doen bent, dan ervaar je niet de rust die het goed uitvoeren van een Qigong oefening met zich meebrengt. Met aandacht de oefening doen dat is iets wat je echt moet leren en ervaren. Wij zijn natuurlijk gewend om een oefening uit het hoofd te leren. Bij Qigong vind ik het belangrijk dat je een oefening leert door het te ervaren. Door het doen sla je de beweging op in je lijf. Op die manier hoef je na een tijd niet meer na te denken of je je armen moet bewegen en kun je volledig in de beweging opgaan.

In mijn praktijk geef ik mensen heel vaak huiswerk mee. Een van de huiswerkvormen is Qigong. Net zoals in China waar ze Qigong therapeutisch inzetten doe ik dat in mijn praktijk. Veel mensen met pijnklachten zijn gebaat met de beweging die Qigong in gang zet. Ook als je, doordat je veel pijn hebt, maar kleine bewegingen kunt maken, ben je met Qigong toch in staat om te bewegen. Dat kan zelfs in je stoel of in je bed. Qigong kun je dus echt gebruiken als therapeutisch middel. En wat is er nu mooier dan dat je zelf in staat bent om iets te kunnen doen wat mogelijk helpt bij het verlichten van je pijn?

Jelle de Vries van Pijnbestrijdingspraktijk Jelle de Vries

[Ingezonden bericht in ’t Steuntje van oktober 2013, redactie]