CG-Raad zoekt verhalen voor protestactie

De CG-Raad bereidt een grootscheepse protestactie voor. De belangenbehartiger wil de barricade op, samen met mensen die een beperking hebben. Door het kabinetsbeleid worden zij op alle levensterreinen, zoals werk, onderwijs en inkomen, hard geraakt. “Dit kan zo niet langer, en dat zullen we laten weten ook”, aldus Ad Poppelaars, directeur CG-Raad.

Het raamwerk van het actieplan ligt klaar, en zal deze zomer verder worden ingevuld en vormgegeven. Dit doen we samen met andere partijen en onze lidorganisaties. Vooralsnog staat de actiedag gepland rondom Prinjesdag, in Den Haag. De dag zal zich toespitsen op de stapeling van kabinetsmaatregelen waar mensen met een beperking mee te maken hebben of krijgen. Deze manifestatie, waarbij meerdere organisaties zijn betrokken, is de opmaat naar meerdere acties die in september en november zullen worden gehouden.

Verhalen nodig
Om de acties tot een groot succes te maken, is de steun nodig van de mensen om wie het gaat. Daarom zijn we op zoek naar chronisch zieken en/of gehandicapten die door meerdere maatregelen worden getroffen. Hun verhalen over de impact daarvan op hun leven kunnen we voor de actiewebsite, de media en de actiedag zelf inzetten.

Vertel ons uw verhaal en help ons mee het kabinetsbeleid te beïnvloeden en de schade ervan te beperken!

Mensen met een beperking die de dupe zijn of worden van het kabinetsbeleid kunnen contact opnemen met de CG-Raad via acties@cg-raad.nl of 030 2916600.

Chronisch zieken of gehandicapten zullen onder meer te maken hebben of krijgen met de volgende maatregelen:

Het afschaffen van het persoonsgebonden budget (pgb) voor mensen die geen indicatie voor verblijf in een instelling hebben.

De Wajong gaat op slot voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Zij komen, als ze geen werk vinden, in de bijstand, inclusief huishoudens- en vermogenstoets.

De Wajonguitkering gaat omlaag naar 70% van het minimumloon. Dit geldt voor mensen die kunnen werken, maar geen werk hebben.

Het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening (WSW) gaat drastisch omlaag van 90.000 naar 30.000 arbeidsplekken.

(Hogere) eigen bijdragen voor AWBZ-zorg, de GGZ en de ondersteuning die gemeenten leveren vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Mensen in een intramurale instelling zullen zelf de huur moeten gaan betalen. Ook hulpmiddelen en andere voorzieningen waarvan gebruik gemaakt wordt in de instelling komen voor eigen rekening.

Begeleiding vanuit de AWBZ gaat over naar gemeenten. Begeleiding is bedoeld voor mensen met een matige tot zware beperking, veroorzaakt door ziekte, handicap of leeftijd. Het gaat daarbij om mensen die nog zelfstandig wonen. Te denken valt aan begeleiding bij het op orde houden van de administratie of begeleiding bij dagelijkse activiteiten die nodig zijn om mee te kunnen doen. Ook dagbesteding, en het vervoer van en naar die dagbesteding, valt onder begeleiding.

De verlaging van de zorgtoeslag en de verhoging van het eigen risico voor wat betreft de zorgverzekering.

De verdere verschraling van het basispakket; maagzuurremmers, fysiotherapie, dieetadvies en psychische hulp verdwijnen uit het pakket. Deze zorg is vanaf volgend jaar waarschijnlijk alleen nog verzekerbaar via de – duurdere – aanvullende verzekering.

Er wordt bezuinigd op passend onderwijs. De bezuinigingen zorgen voor een afbraak van het onderwijs aan kinderen met een beperking.

Het rugzakje voor zorgleerlingen verdwijnt.

Verlaging huurtoeslag.

Verlaging bijzondere bijstand.

Duurdere kosten vervoersregelingen.

Als een aantal van deze maatregelen voor u gelden, meldt het dan! Mail uw verhaal naar acties@cg-raad.nl of bel naar 030 2916600. Mogelijk nemen we naar aanleiding van uw verhaal nog contact met u op voor een interview/enquête.