Gemeenten en rijk samen aan zet in sociaal domein

Om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen in de samenleving is lokaal meer samenwerking in de zorg en ondersteuning nodig. Daarnaast zal het rijk de kennisinfrastructuur moeten versterken, zodat alle betrokken partijen kunnen leren van wat wel en niet goed werkt.

In zijn essay ‘Een lokaal sociaal contract. Voorwaarden voor een inclusieve samenleving’ biedt Kim Putters een agenda voor de nieuwe lokale besturen na de gemeenteraadsverkiezingen. Dit essay verscheen 15 maart.

Met de decentralisaties zijn ruim drie jaar geleden veel beleidsverantwoordelijkheden in het sociaal domein bij de gemeenten belegd. Na de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen zij stevig moeten inzetten op de samenwerking met zorginstellingen, bedrijven en vrijwilligers ter verbetering van de uitvoering van die taken. Gemeenten zijn leidend als het gaat om de lokale vormgeving van die relaties. Maar er is ook, aldus Putters, een duidelijke opdracht voor de landelijke overheid en kennisorganisaties, die tot nu toe teveel onderbelicht is gebleven.

Zes onderdelen vernieuwd lokaal sociaal contract
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 ligt er een forse opdracht voor gemeenten in het verschiet. De agenda kan alleen maar ambitieus zijn: het verduidelijken van de sociale basis en solidariteit die inwoners van hun gemeente mogen verwachten; het verbeteren van keukentafelgesprekken en van inspraak/zeggenschap van burgers en mantelzorgers; betere informatievoorziening over praktijkervaringen en kennisdeling over goede en slechte praktijken.

De rijksoverheid zal meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor adequate financiële randvoorwaarden, kennisdeling en opleidingen.

Dit lokaal sociaal contract kent aldus zes aandachtspunten:

  • Er is een heldere visie nodig op wat overheid en burgers van elkaar mogen verwachten. De laatste jaren is vooral gecommuniceerd wat de overheid niet meer doet en wat burgers zelf moeten doen. De overheid heeft echter wel degelijk een rol. Zij dient bijvoorbeeld een sociale basis te garanderen voor mensen die hulp nodig hebben, inclusief bezwaar en beroep.

Lees hier het volledige artikel.