Helft ziekenhuiszorg kan over 10 jaar thuis geleverd worden

Nieuwe technologie maakt het mogelijk dat over tien jaar 30 tot 50 procent van de ziekenhuiszorg thuis geleverd kan worden. Ook neemt het belang van preventie van ziekte sterk toe.

Dat betekent niet dat het ziekenhuis veel kleiner gaat worden, eerder dat de rol van artsen en verpleegkundigen anders wordt. Dat stelt Margriet Schneider, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in een interview met De Correspondent.

Het UMCU sprak onlangs nog met zorgverzekeraar Zilveren Kruis af dat zij meer ziekenhuiszorg dichterbij de patiënt willen brengen (thuis of bij een zorginstelling in de buurt). In 2020 moet het gaan om 10 procent. Dat moet vooral gebeuren met de inzet van technologie om zorg-op-afstand voor chronische aandoeningen te faciliteren. Zilveren Kruis heeft vergelijkbare afspraken gemaakt met meer ziekenhuizen. Ook andere verzekeraars maken meerjarenafspraken met als doel de budgetgroei van ziekenhuizen in 2022 naar de nul procent te krijgen, onderdeel van het Hoofdlijnenakkoord voor de sector. Verder is meer zorg dichterbij huis een kabinetsambitie (Juiste zorg op de juiste plek).

Verplaatsing van zorg
Schneider wijst voor wat betreft de verplaatsing van ziekenhuiszorg op toepassingen waar het UMCU zelf mee werkt, zoals Safe@home om zwangerschapsvergiftiging tegen te gaan. Ook de ALS Thuismeten & coach app voor ALS-, PSMA- en PLS-patiënten is zo’n toepassing.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *