Herken jij de fysieke kenmerken van een depressie?

De emotionele symptomen van een depressie zijn voor de meeste mensen bekend terrein, maar er bestaan ook heel wat fysieke symptomen waarmee we niet zo goed vertrouwd zijn.

Veel mensen die lijden aan een depressie hebben bijvoorbeeld last van chronische pijn. En die zit niet ‘tussen de oren’, want een depressie kan wel degelijk veranderingen in je lichaam teweegbrengen. Het kan bijvoorbeeld je verteringsproces vertragen waardoor je maagproblemen krijgt.

Het probleem is dat deze fysieke symptomen zich ook in andere omstandigheden manifesteren en daarom worden ze niet meteen aan het mentale probleem gelinkt en worden mensen met een depressie er ook niet voor behandeld. Zelfs dokters zijn er zich soms niet van bewust dat een mentale ziekte aan de oorsprong ligt van de klachten van hun patiënt.

Wat zijn die fysieke symptomen?
Een depressie is blijkbaar gerelateerd aan het niet behoorlijk functioneren van het zenuwnetwerk of de zenuwbanen die de hersenzones waar emotionele informatie verwerkt wordt, met elkaar verbinden. Sommige van die netwerken verwerken ook informatie die met het voelen van fysieke pijn te maken heeft. Daarom zijn er tal van experten die denken dat iemand met een depressie pijn eventueel anders ervaart dan een niet-depressieve persoon.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.