Het vaccin tegen tekenencefalitis, wanneer nodig?

Tekenbeten zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen in sommige gevallen ziektes veroorzaken, zoals tekenencefalitis. Dat is een hersen(vlies)ontsteking die gewoonlijk enkel tot milde klachten leidt, maar in zeldzame gevallen levensgevaarlijk kan zijn.

In België komt de ziekte bijna niet voor, maar voor het afreizen naar bepaalde gebieden is het aangeraden om je te vaccineren tegen tekenencefalitis.

Wanneer teken besmet zijn met bepaalde bacteriën en virussen, kunnen ze met hun beten infecties overdragen. De meest voorkomende aandoening door tekenbeten is de ziekte van Lyme. Maar teken kunnen je ook besmetten met het tekenencefalitisvirus, ook wel het ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE-virus) genoemd. Dat kan een hersen(vlies)ontsteking veroorzaken.

Griepachtige verschijnselen
Doorgaans zorgt TBE gelukkig voor geen of slechts milde klachten, die erg op griepverschijnselen lijken. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld last van lichte koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en vermoeidheid.

Bij sommige patiënten gaat de ziekte daarna echter een tweede, meer gevaarlijke fase in, waarbij het centrale zenuwstelsel aangetast wordt. De symptomen zijn dan een stuk ernstiger, bijvoorbeeld hoge koorts, zware hoofdpijn, verminderd bewustzijn, geheugenverlies en verlammingen. Een opname in het ziekenhuis kan dan nodig zijn. Ongeveer 1 à 2% van deze patiënten sterft aan de aandoening.

Lees hier het volledige artikel.