Het VUmc heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een PET/MRI scanner in gebruik genomen

Deze scanner, die ontwikkeld is door Philips, maakt het mogelijk om sneller te beoordelen of behandelmethoden aanslaan bij een patiënt. Daarnaast gaat de scanner ook gebruikt worden voor onderzoek naar de werking nieuwe medicijnen.

De nieuwe scanner is een combinatie van twee bestaande technieken, te weten PET en MRI, waardoor bepaalde aandoeningen binnen de Cardiologie, Neurologie en Oncologie beter in beeld te brengen zijn en de werking van medicijnen beter te volgen is. De patient krijgt een tracer (een radioactieve contrastvloeistof) ingespoten, waarna de gang van de vloeistof in het lichaam nauwkeurig te volgen is. Dit zorgt ervoor dat veel sneller te zien is of de medicatie bij een patiënt aanslaat. De verwachting is dat al na een paar dagen te zien is of een behandeling voor bijvoorbeeld kanker aanslaat. Nu is dit nog vaak zes weken tot drie maanden.

Scan

Naast de kortere tijd tussen onderzoek en uitslag is er ook een verbetering voor de patiënt tijdens het onderzoek zelf. Door de PET scan en MRI scan te combineren duurt het onderzoek, inclusief voorbereiding, maximaal twee uur. Dit is een stuk korter dan wanneer de patiënt alle scans afzonderlijk moet ondergaan.

Projectleider van het VUmc Imaging Center Guus van Dongen verwacht revolutionaire resultaten: “Met de PET/MRI-scan kunnen we direct zien of het medicijn de tumor bereikt en erin doordringt. Zo niet, dan kunnen we meteen een ander medicijn inzetten. Verder is het mogelijk om het effect van een behandeling te volgen en de medicatie, inclusief de dosering ervan, op de persoon af te stemmen en te monitoren.”

Medicijnontwikkeling

De PET/MRI scanner gaat ook gebruikt worden bij onderzoek naar nieuwe medicijnen. Op dit moment wordt slechts 10 procent van de medicijnen die in de klinische testfase terecht komen, terwijl deze wel de kosten moeten terugverdienen voor de andere 90 procent die niet door de testfase heenkomen. Met de PET/MRI scanner kan sneller gekeken worden of medicijnen de werking vertonen op de plek waar ze voor ontwikkeld zijn. Dit bespaart veel tijd en geld. Met twintig patiënten die elk drie scans ondergaan kan al snel een duidelijk beeld verkregen worden. De kosten voor zo’n eerste test bedragen ongeveer 200.000 euro.

Tracers

De scanner van het VUmc is de twaalfde PET/MRI scanner ter wereld van Philips. Daarvan staan er drie in Azië en vijf in Europa. VUmc en Philips denken dat vooral de combinatie van de scanner en de kennis van VUmc op het gebied van tracers voor baanbrekende resultaten gaat zorgen in de genoemde specialisaties. Het VUmc is wereldwijd marktleider op het gebied van tracers. Binnen vijf jaar moet de toegevoegde waarde van de scanner voor medische behandeling bekend zijn.

Het project van VUmc en Philips kost in totaal zo’n 12 miljoen euro en heeft een looptijd van 10 jaar. Een deel van het geld is beschikbaar gesteld door de Europese Unie.

Bron: Skipr