Jonge voedingsexperts delen kennis over eiwitkwaliteit

De Gezondheidsraad werkt met een netwerk van vooraanstaande wetenschappers op het brede terrein van de volksgezondheid. Via de Jonge Gezondheidsraad (jongGR) worden jonge wetenschappers betrokken bij het werk van de Gezondheidsraad.

Op dinsdagmiddag 2 juni organiseerde jongGR een consultatie voor jonge wetenschappers en beleidsmakers met kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Via een online videobijeenkomst kregen zij die middag de kans om mee te discussiëren over de kwaliteit van eiwit in het Nederlandse voedingspatroon.

Op dit moment werkt de vaste Commissie Voeding van de raad aan het vaststellen van eiwitnormen voor de gezonde bevolking. Tijdens de consultatie werd de jongGR-deelnemers gevraagd mee te denken over vragen als ‘wat betekent een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon voor de eiwitkwaliteit en de gezondheid?’ en ‘wat is de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van het bepalen van eiwitkwaliteit in de (humane) voeding?’ Het thema eiwittransitie werd tijdens de consultatie belicht vanuit onderzoek bij mensen, maar ook vanuit de vraag: wat kunnen we leren van fysiologisch onderzoek bij dieren.

Lees hier het volledige artikel.