Kinderen met erfelijk hoog cholesterol worden door behandeling gezond ouder

Patiënten met erfelijk verhoogd cholesterol hebben baat bij behandeling vanaf de kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC waarbij kinderen met erfelijk verhoogd cholesterol twintig jaar zijn gevolgd.

De patiënten begonnen tussen hun achtste en achttiende jaar met statines. Slechts één van deze patiënten had hartklachten twintig jaar later, terwijl een kwart van hun ouders al voor het veertigste levensjaar een hartinfarct kreeg. De resultaten staan donderdag 17 oktober in The New England Journal of Medicine.

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij patiënten vanaf de geboorte een sterk verhoogd cholesterol hebben. Hierdoor hebben zij een hoog risico op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Patiënten met FH worden daarom met cholesterolverlagende medicijnen behandeld, waarvan statines de belangrijkste zijn.

Omdat er aanwijzingen zijn dat bij patiënten met FH al op jonge leeftijd schade aan de slagaders ontstaat, adviseren artsen deze patiënten vanaf acht jaar te behandelen met statines. Of dit leidt tot minder hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd, was onbekend. De resultaten uit deze nieuwe studie geven aan dat deze behandeling zinvol en veilig is.

Lees hier het volledige artikel.