Nieuw röntgensysteem beter voor patiënt en professional

Met driekwart minder straling met behoud van beeldkwaliteit. Door toepassing van een verbeterde en vooral snellere rekencapaciteit zorgt het nieuwe röntgensysteem ervoor dat de hoeveelheid straling per procedure sterk wordt teruggebracht met behoud van beeldkwaliteit. Voor patiënten is dit een belangrijk voordeel te meer omdat er bij hen vaak sprake is van een chronische ziekte waarvoor in de loop van de tijd meerdere behandelingen noodzakelijk zijn.

Ingrepen waarbij de interventieradiologie betrokken is, nemen de laatste jaren een grote vlucht. Niet alleen patiënten met vaatproblemen maar ook mensen met bepaalde typen van kanker kunnen tegenwoordig – deels – minimaal invasief worden behandeld. De patiënt krijgt via de lies een katheter ingebracht waarmee de interventieradioloog, dankzij nauwkeurige röntgenbeelden, allerlei behandelingen, zoals dotteren, stentplaatsing en embolisaties kan uitvoeren.

Het aantal procedures, stijgt niet alleen, ook de complexiteit en de duur ervan nemen steeds verder toe. Prof. de Haan noemt als voorbeeld het aneurysma: “Konden we in het verleden enkel aneursyma’s * in de buik behandelen, tegenwoordig strekken de minimaal invasieve behandelingsmogelijkheden zich op dit gebied uit van de hals tot in de lies. Met name op het vlak van de complexe aneurysma’s zijn we in het Maastricht UMC+ landelijk koploper. En bij deze langdurige ingrepen is de winst van het nieuwe systeem optimaal.

* Een aneurysma is een verwijding in een deel van het vaatstelsel. Het kan zich zowel in een slagader, een ader als in het hart bevinden.

Bron: UMC Maastricht