Online oefentherapie helpt tegen chronische duizeligheid

Het online oefenprogramma Vertigo Training van Amsterdam UMC, ontwikkeld in samenwerking met de University of Southampton, is een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten in de huisartsenpraktijk.

Huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt van Amsterdam UMC deed onderzoek bij ruim 300 patiënten, de resultaten zijn vandaag gepubliceerd op het internationale medische onderzoekplatform BMJ.

Vooral ouderen hebben last van terugkerende duizeligheid. Eén op de tien vijfenzestigplussers bezoekt minimaal 1x per jaar de huisarts vanwege duizeligheid. Een belangrijke oorzaak is schade aan het evenwichtsorgaan. Wanneer dat orgaan uitvalt, kan dat leiden tot vervelende evenwichtsstoornissen of duizeligheid.

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat, ongeacht de reden van deze schade, oefenen helpt bij herstel. Een dergelijke oefentherapie heet vestibulaire revalidatie. Het gaat om een oefenschema van zes weken is waarin het evenwichtssysteem als het ware gerevalideerd wordt. De oefeningen worden steeds moeilijker gemaakt zodat het evenwichtssysteem steeds meer wordt uitgedaagd.

Toegankelijk
Ondanks het wetenschappelijk bewijs voor vestibulaire revalidatie wordt deze behandeling door minder dan 10% van de huisartsen in Nederland toegepast. Om deze revalidatie toegankelijker te maken voor huisartsen en patiënten heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC het online oefenprogramma Vertigo Training ontwikkeld. “Patiënten moeten twee keer per dag eenvoudige hoofd- en nekbewegingen doen. De website past de zwaarte van de oefeningen aan op basis van de duizeligheidsklachten van de patiënt. De patiënt krijgt ook informatie over duizeligheid en hoe ze ermee om kunnen gaan.”

Lees hier het volledige artikel.