Ontstekingen hart vroeg opsporen om erger te voorkomen

Iemand met een ontsteking van de hartspier of de bloedvaten, heeft meer kans op het krijgen van hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen of een hartinfarct. Deze ontstekingen, ook wel cardiovasculaire ontstekingen genoemd, zijn vaak moeilijk op te sporen.

Arts-onderzoeker Stefan Biesbroek ging daarom opzoek naar nieuwe methodes om cardiovasculaire ontstekingen beter te ontdekken. Cardiovasculaire MRI (CMR) blijkt te werken. Biesbroek verdedigt zijn proefschrift op maandag 28 februari bij Amsterdam UMC.‘

Dit onderzoek toont het belang van CMR aan in patiënten met klachten die kunnen wijzen op cardiovasculaire ontstekingen.’ Biesbroek legt uit dat het lastig is om deze ontstekingen op te sporen. ‘Dit komt doordat patiënten vaak geen, of juist erg uiteenlopende klachten hebben, zoals vermoeidheid, pijn op de borst of benauwdheid’, vertelt hij.

‘Ook is er geen diagnostische test beschikbaar waarmee de ontsteking betrouwbaar en niet-belastend voor de patiënt vastgesteld kan worden.’ Een vroege diagnose is echter van groot belang aangezien vroegtijdige behandeling het ontwikkelen van hart- en vaatziekten mogelijk kan voorkomen.

Lees hier het volledige artikel.