Patiënt wenst ‘geïntegreerde zorg’: regulier en complementair gecombineerd

Patiënten willen dat  huisartsen een combinatie van reguliere en complementaire zorg toepassen. Dat blijkt uit een onderzoek onder volwassenen met chronische gewrichtsklachten. De  onderzoeks-resultaten worden op 4 oktober gepresenteerd op het congres Heel de  Mens in Utrecht. Aan respondenten is onder meer gevraagd of zij complementaire  behandelwijzen gebruiken voor hun huidige klachten en hoe zij de rol van de  huisarts zien.

Huisarts heeft taak bij  informatie over complementaire zorg
Het onderzoek heeft plaatsgevonden bij een representatieve  groep volwassenen met chronische gewrichtsklachten. Bij klachten als artrose, reuma en fibromyalgie gaan patiënten nu vaak op eigen initiatief op zoek naar  complementaire behandelwijzen, zoals acupunctuur en osteopathie. Slechts één derde  bespreekt dit actief met de eigen huisarts. Uit het onderzoek blijkt dat 92%  van de patiënten wenst dat de huisarts het initiatief neemt om hen te  informeren over de mogelijkheid van complementaire behandelwijzen. Zelfs bij de  groep respondenten die géén gebruik maakt van deze behandelwijzen, wil 74% dat   de huisarts hen ook wijst op de mogelijkheid van complementaire zorg.

Geïntegreerde  benadering: ‘het beste uit twee werelden’
Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de patiënten met gewrichtsklachten  al gebruik maakt van complementaire behandelwijzen. Het gaat dan vooral om osteopathie,  acupunctuur, homeopathische geneesmiddelen of natuurgeneeskunde. Voornaamste  redenen voor het gebruik zijn ‘het vertrouwen in de integrale aanpak’, ‘goede  verhalen over complementaire behandelwijzen gehoord’ en ‘de wens om een behandeling  te krijgen vanuit een andere kijk op gezondheid’. Patiënten verwachten het  ‘beste uit twee werelden’ te krijgen als de huisarts een geïntegreerde  benadering volgt. “In  tegenstelling tot  vroeger zie je dat patiënten nu vanuit een positieve motivatie reguliere en  complementaire behandelwijzen willen combineren. Tien jaar geleden gingen  patiënten voornamelijk nog uit onvrede op zoek naar alternatieven”, stelt Ruth  Seldenrijk, voorzitter van de PPCG. Dit komt overeen met eerdere bevindingen van  het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Over PPCG
PPCG is het Patiëntenplatform voor Complementaire  Gezondheidszorg waarbij diverse patiëntenverenigingen zijn aangesloten. Dit  onderzoek is uitgevoerd door het van Praag Instituut, Louis Bolk Instituut en  Zorgbelang Groningen in opdracht van PPCG, en gefinancierd door VWS via Fonds  PGO. Het onderzoek is in samenwerking met de Reumapatiëntenbond en  zorgverzekeraar Menzis opgezet.
Submitted by PPCG on 25 oktober, 2012