Reade Reumatologie krijgt subsidie van ZonMw

Onderzoekers van Reade Reumatologie, onderdeel van het Amsterdam Reumatologie en immunologie Centrum, hebben twee subsidies toegekend gekregen van ZonMw. Onder leiding van reumatoloog Gert Jan Wolbink zal worden onderzocht of het gebruik van medicijnspiegels de behandeling met biologicals adalimumab en tocilizumab kan verbeteren.

Het onderzoek valt binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van ZonMw en is gericht op het optimaliseren van behandeling voor de patiënt, zogenaamd ‘personalised medicine’.

Het onderzoek is opgesteld in samenwerking met St. Maartenskliniek, Sanquin, Amsterdam UMC en het NKI. Meerdere centra in Nederland hebben al aangegeven mee te willen doen aan deze studie en zal medio 2019 van start gaan.

Over de onderzoeken
Tegenwoordig worden veel patiënten met reumatoïde artritis behandeld met biologicals. De behandeling is voor veel patiënten effectief, maar is ook duur. In deze studies zal onderzoek worden gedaan naar de biologicals adalimumab en tocilizumab (subcutaan).

Voor beide biologicals is één dosering geregistreerd. Onder die dosering varieert het sterkt hoeveel medicijn er bij patiënten in het bloed gemeten kan worden, ook wel de medicijnspiegel genoemd. Hoe meer medicijn in het bloed gemeten kan worden, hoe effectiever de behandeling is. Alleen is er wel een optimum; boven een bepaalde medicijnspiegel is de effectiviteit niet nog beter. Wel zou er een hoger risico kunnen zijn op het ontstaan van bijwerkingen als de medicijnspiegels (te) hoog zijn.

Daarnaast zijn de kosten van de biologicals hoog. Door medicijnspiegels te meten verwachten we patiënten de juiste dosis te kunnen geven; niet meer dan nodig. Dit gaan we in deze studies onderzoeken.

Lees hier het volledige artikel.