‘Schilpadhouding’ grootste oorzaak van nekhernia

Een ‘hernia’ is een verzamelnaam van maar liefst twintig verschillende aandoeningen. In alle gevallen gaat het om een uitstulping van een weefsel of orgaan uit de eigen lichaamsholte. Daarom worden ook een navelbreuk, middenrifbreuk en liesbreuk tot de hernia’s gerekend.

Eén van de meest voorkomende soorten is een nekhernia of cervicaal radiculair syndroom.

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels waartussen steeds een tussenwervelschijf is geplaatst. Net als bij een hernia in de rug wordt een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping op één van deze elastische tussenwervelschijven. In de meeste gevallen doet zich dit voor tussen de zesde en zevende wervel. Wanneer deze knobbel op een zenuw gaat drukken, ontstaan er pijnklachten in armen, nek en schouders.

Wat zijn de oorzaken van een nekhernia?
In het merendeel van de gevallen ontstaat een nekhernia door een verkeerde houding. Vooral de ‘schildpadhouding’ is een grote boosdoener: het hoofd voorovergebogen met de schouders naar voren. Vaak en langdurig een verkeerde houding aannemen zorgt ervoor dat de nekwervels scheef gaan staan. Vervolgens kan er een uitstulping ontstaan. Maar ook als de nek te weinig belast wordt, kan een nekhernia ontstaan.

Lees hier het volledige artikel.