Slimme insulinepomp biedt betere kwaliteit van leven

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht) heeft goede resultaten opgedaan met het toepassen van een slimme insulinepomp. Het systeem monitort elke vijf minuten of en zo ja hoeveel insuline een diabetespatiënt nodig heeft.

De pomp leert verder van de reacties van het lichaam van een gebruiker. Verder blijkt uit de pilot dat hypo’s sterk afnemen en dat de suikerspiegel veel stabieler blijft. De hoge kosten beperken vooralsnog het gebruik.

Nederland is sinds eind 2018 het eerste Europese land waar de slimme insulinepomp wordt gebruikt. In totaal verstrekken negen Nederlandse ziekenhuizen de Medtronic Minimed 670G aan patiënten. Het zijn volgens het ASZ allemaal ziekenhuizen met grote expertise op het gebied van insulinepompen. De pomp zou als eerste pomp ooit grotendeels zelf bepalen hoeveel insuline een patiënt met diabetes mellitus type 1 nodig heeft en de dosis direct toedienen.

De alvleesklier maakt bij patiënten met diabetes type 1 geen insuline meer aan. Zij moeten dit hormoon zelf toedienen om de opname van suiker in het bloed te regelen. Dit betekent dat zij de hele dag door rekening houden met de inname en het verbruik van energie. Ook zijn er vaak ongewenste schommelingen. Te lage bloedsuiker kan leiden tot direct verminderd bewustzijn, te hoge bloedsuiker op termijn tot hart- en vaatziekten en orgaanschade.

Lees hier het volledige artikel.
https://www.icthealth.nl/nieuws/slimme-insulinepomp-biedt-betere-kwaliteit-van-leven/