Studenten van de TU Delft helpen mensen met een dwarslaesie weer te lopen

Een exoskelet van studenten aan de TU Delft helpt mensen met een dwarslaesie weer te lopen. “Met dit pak loop je zo een uur rond”, zegt Sjaan Quirijns, die al ­negentien jaar in een rolstoel zit.

Een team van 23 studenten van de TU Delft presenteerde dinsdag een nieuw exoskelet, de March IV. Met dit bionische skelet kan Quirijns opstaan, lopen en zelfs traplopen – ondanks een complete dwarslaesie, waardoor haar benen niet meer werken. Het is de vierde keer dat een Delfts team zo’n pak ontwerpt.

Tijdens de Cybathlon in Zürich in mei neemt het Delftse team het op tegen vijftien teams. De Cybathlon is een internationaal toernooi voor mensen met een handicap. Met bionische protheses moeten ze zo snel mogelijk een parcours zien af te leggen. Vorig keer won Delft het kampioenschap.

Deelnemers, piloten genoemd, moeten tijdens de race onder andere zitten en opstaan, traplopen en bekers stapelen. Dat vergt grote lichamelijke inspanning en een goede conditie. Quirijns heeft die ondanks haar beperking op peil gehouden. Zo beklom ze twee keer de Alpe d’Huez op de handfiets.

Lees hier het volledige artikel.