vergoedingen van geneesmiddelen

Vergoedingen
Waar gaat het om
Geneesmiddelen worden vergoed op grond van de Zorgverzekeringswet (het basispakket) of een aanvullende verzekering. De overheid stelt elk jaar vast welke medicijnen in het basispakket zitten.

Preferentiebeleid
Sommige verzekeraars hanteren bij het vergoeden van medicijnen uit het basispakket een voorkeursbeleid: het preferentiebeleid. Een verzekeraar mag één bepaald merk aanwijzen als het geneesmiddel dat zij via de basisverzekering  vergoedt. Dit mag alleen bij medicijnen met dezelfde werkzame stof. Minister Klink wil dit preferentiebeleid  uitbreiden van ‘stofniveau’ naar ‘geneesmiddelengroep’.

Wat vindt de CG-Raad
Mensen hebben recht op het meest geschikte medicijn.

Het preferentiebeleid bedreigt de keuzevrijheid van de patiënt. Het brengt het gesprek tussen patiënt en arts in gevaar. Vaak is er een medische noodzaak om meer behandelopties en keuzemogelijkheden te hebben.
Met name voor chronische zieken pakt het preferentiebeleid slecht uit. Deze groep vindt vaak pas na lang uitproberen het juiste middel of de juiste combinatie van middelen.

De CG-Raad vindt dat de keuze voor een medicijn niet gestuurd mag worden door de overheid en de zorgverzekeraars. Het preferentiebeleid is daarmee ook strijdig met een belangrijk doel van de Zorgverzekeringswet, namelijk: het vergroten van de keuzemogelijkheden.
Bron: CG Raad