Voorkom dat familie niet meer voor elkaar kan zorgen door korting op hun uitkering

Nog meer daklozen en armoede, dat zijn de gevolgen van het voorstel om de Participatiewet aan te scherpen. Die frustreert het zorgen voor elkaar. Laat de Eerste Kamer daarom die aanscherping tegenhouden.

Dat schrijven Maureen van der Pligt en Hanneke van Bezooijen namens organisaties betrokken bij uitkeringsgerechtigden, armoedebestrijding en daklozen.

De coronacrisis maakte de afgelopen maanden één ding erg duidelijk: in ons welvarende land zijn er steeds meer mensen die buiten de boot vallen en een beroep moeten doen op instanties als de voedselbank om nog te kunnen overleven. Het kabinet roept op om toch vooral naar elkaar om te kijken. Dat klinkt mooi, maar voor mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering is dit vaak geen optie.

De in 2015 ingevoerde kostendelersnorm betekent dat volwassenen met een uitkering die in één huis wonen, de kosten van het huishouden moeten delen. Hoe meer mensen samenwonen, hoe lager de bijstand. Deze maatregel zorgt nu al voor meer ellende dan dat het aan bezuinigingen oplevert. De uitkering, die al te weinig is om van te leven volgens het Nibud, kan door de kostendelersnorm nog een keer bijna gehalveerd worden.

Meer daklozen door kostendelersnorm
Dat heeft tot toenemende armoede geleid en situaties waarbij ouders zelfs hun meerderjarige kinderen uit huis hebben gezet vanwege financiële nood.

Lees hier het volledige artikel.