WHO wil einde maken aan gebruik van schadelijke transvetten

Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt, is het in 2023 gedaan met industriële ‘foute’ vetten. Die zogeheten transvetten zitten bijvoorbeeld in harde margarines en braadvet, gebak, koek en snacks.

Overheden krijgen handvatten aangereikt door de WHO om transvetten uit te bannen, meldt CNN. Het initiatief, genaamd Replace, is bedoeld om landen te helpen bij het opstellen van de benodigde wetgeving, zegt een woordvoerster.

Ongunstig effect op cholesterol
Transvetten verhogen de kans op obesitas en hebben een ongunstig effect op het cholesterolgehalte. Mensen met een hoog cholesterolgehalte in hun bloed hebben een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Een verbod op transvetten past in de cultuur van gezonder eten, zegt voedseldeskundige Samefko Ludidi van de Hoge Hotelschool Maastricht tegen de NOS. “Daarbij ligt nu ook veel nadruk op het verminderen van koolhydraten en verzadigde vetten.”

Veel winst met matigen van bewerkt voedsel
Volgens Ludidi valt er ‘zeker veel winst’ te behalen met het matigen van bewerkt voedsel. “Naast trans- en verzadigde vetten zit daar ook veel zout en suiker in.”

Lees hier het volledige artikel.