Onderzoeksprojecten Deltaplan Dementie bekend

De eerste 25 onderzoeksprojecten van het Deltaplan Dementie zijn 6 oktober bekend gemaakt en gaan nog dit jaar van start. Ter gelegenheid hiervan werd een boekje met een beschrijving van de onderzoeken aan staatssecretaris van Rijn van VWS overhandigd. De onderzoeken variëren in focus: van nieuwe behandelingen tegen dementie tot onderzoek naar betere preventie en ondersteuning van de patiënt. De resultaten worden de komende jaren verwacht. Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: “We verwachten doorbraken die belangrijk zijn zowel voor de patiënt van nu als de patiënt van morgen.”

Via Alzheimer Nederland zijn mensen met dementie en mantelzorgers inhoudelijk betrokken bij de projecten. Alzheimer Nederland is bovendien na de overheid de grootste financier van het Deltaplan Dementie en draagt ruim 1 miljoen bij aan deze eerste subsidieronde. Ook diverse andere organisaties en bedrijven geven substantiële financiële bijdragen aan het Deltaplan Dementie.

Breed onderzoek
De onderzoeksprojecten vertegenwoordigen een breed spectrum aan onderwerpen: betere zorg, diagnostiek, preventie en behandeling. Ook is er geïnvesteerd in onderzoek dat nieuwe kennis over de oorzaken van dementie moet opleveren. De onderzoeksprojecten richten zich niet alleen op de meeste voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, maar ook op zeldzamere vormen van dementie, zoals lewy body dementie, vasculaire dementie en frontotemporale dementie.

21 miljoen
In totaal ontvangen de 25 onderzoeken ruim 21 miljoen euro. Vijf van de onderzoeken werden eerder toegekend en maken deel uit van een groot Europees onderzoeksprogramma naar dementie. Alzheimer Nederland draagt bij aan 13 van de 25 onderzoeken met een totale subsidie van ruim 1 miljoen euro. Lees meer over de projecten

Lees hier het volledige artikel.

Lees hier voor het Deltaplan Dementie.