Diabetesmedicijn lijkt hart niet extra te beschermen

Goede resultaten bij dieren niet gevonden bij de mens. Een medicijn tegen diabetes – metformine – geeft bij dieren bescherming tegen hartschade. Onderzoekers van het Radboudumc hebben het effect nu ook bij de mens onderzocht. Bij hartpatiënten die een bypassoperatie ondergaan biedt het middel echter geen aantoonbare bescherming, zo schrijven ze in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Wat is er mooier dan het hart beschermen tegen zuurstoftekort met een goedkoop en veilig geneesmiddel tegen diabetes? Diverse onderzoeken bij muizen en ratten laten zien dat metformine – het meest voorgeschreven middel bij patiënten met suikerziekte – zo’n beschermend effect heeft. Bij proefdieren die een hartinfarct krijgen, zorgt metformine voor aanzienlijk minder hartschade. Óók bij de proefdieren die geen suikerziekte hebben.

Het menselijke hart
In mensen is dit effect van metformine nog nooit onderzocht. Bij mensen die het middel gebruiken wordt het gebruik ervan juist stopgezet voor grote operaties vanwege het mogelijke risico op verzuring van het lichaam (lactaatacidose). In The Lancet Diabetes & Endocrinology beschrijft Saloua El Messaoudi van het Radboudumc nu het eerste onderzoek waarbij daadwerkelijk is gekeken naar het effect van metformine op het menselijke hart. In het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de hoogleraren interne geneeskunde Niels Riksen en Gerard Rongen, werden patiënten onderzocht die een bypassoperatie ondergingen. Het betrof een samenwerking tussen de afdelingen interne geneeskunde, farmacologie-toxicologie, cardiothoracale chirurgie, cardiologie, intensive care, genetica en health evidence.

Lees hier het volledige artikel.