Kans op hulp bij hartstilstand verschilt per regio

De plaats Nutter (Overijssel) is de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen. In veel gemeenten is die kans veel kleiner door een tekort aan burgerhulpverleners. In 230 plaatsen zijn zelfs helemaal geen burgerhulpverleners. De Hartstichting deed onderzoek naar de spreiding van burgerhulpverleners in Nederland en ontdekte dat de verdeling slecht is.

In Nederland zijn er 2 miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren. Echter, slechts 90.000 van hen kunnen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en Hartslag Nu) die bij meldkamer 112 zijn aangesloten. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener. Met zoveel mensen in Nederland die kunnen reanimeren moeten we gemakkelijk van heel Nederland die 6-minutenzone kunnen maken. Met 80.000 extra mensen die zich registreren redden we jaarlijks 2.500 levens, dat zijn zes levens per dag. Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte wordt gebracht via de meldkamer.”

Lees hier het volledige artikel.