Lijsten casemanagement dementie groeien onverantwoord

Alzheimer Nederland krijgt steeds meer signalen dat de wachtlijsten voor casemanagement dementie toenemen. In de regio Eindhoven is de wachtlijst eind 2015 gegroeid naar 200 mensen. In de regio ’t Gooi is een wachtlijst van 80 mensen met dementie. In Amstelveen/Aalsmeer en Uithoorn is het casemanagement vrij plotseling anders georganiseerd waarbij  mantelzorgers niet gespecialiseerde wijkverpleegkundigen kregen toegewezen. Sommigen helemaal niet. Alzheimer Nederland vindt dit onverantwoord en waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Een mantelzorger: “Ik vind het onbegrijpelijk dat men aan de ene kant wil dat mensen met dementie langer thuis blijven wonen, maar vervolgens de ondersteuning voor de mantelzorgers weghaalt. Een schat aan ervaring met dementie wordt zo door een putje weggespoeld. Daarvoor in de plaats wordt het bij de huisarts neergelegd of bij een wijkverpleegster die een cursus krijgt van een halve dag over dementie”.

Alzheimer Nederland luidt de noodklok
Alzheimer Nederland vreest dat mantelzorgers de thuissituatie niet volhouden zonder begeleiding van een casemanager. Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: “51% van de mantelzorgers is psychisch overbelast. Het wachten is op crisissituaties en vervroegde opnames in het verpleeghuis”.

Waarom zijn er wachtlijsten voor casemanagement dementie?
Zorgverzekeraars zien volgens Alzheimer Nederland te weinig toe op een goede uitvoering van het casemanagement dementie en dus op het wachtlijstbeheer. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening gehouden met een toename van het aantal mensen met dementie.

Lees hier het volledige artikel.