Behandeling en overleving van tumoren op overgang slokdarm-maag

Perioperatieve chemo(radio)therapie draagt meer bij aan een betere overleving van patiënten met tumoren op de overgang van slokdarm en maag, dan de gekozen chirurgische benadering. Die conclusie trekken Marijn Koëter (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) en collega’s op basis van een studie met population-based data van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) over de periode 2005 – 2012. De studie geeft, gelet op de inclusie van een groot aantal patiënten en de observationele opzet, een goed beeld van de dagelijkse, klinische praktijk.

Resectabele tumoren op de overgang slokdarm-maag worden vaak op grond van chirurgische overwegingen behandeld ofwel door middel van een slokdarm-cardiaresectie of met een maagresectie. Het verschil in uitkomst van beide type behandelingen was tot dusver onbekend. De onderzoekers evalueerden daarom in deze studie beide behandelstrategieën aan de hand van ‘population-based’ data bij patiënten met resectabele adenocarcinomen op de overgang maag en slokdarm en vergeleken vervolgens de oncologische uitkomsten.

De studie werd uitgevoerd aan de hand van patiënten met potentieel resectabele tumoren op de overgang slokdarm-maag die tussen 2005 en 2012 waren gediagnosticeerd. De data werden geselecteerd uit de databank van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De verschillen tussen deze patiënten werden vergeleken met behulp van de chi-kwadraattoets. De overlevingscurves werden berekend aan de hand van de Kaplan-Meier-methode. De multivariate overleving werd beoordeeld met behulp van Cox-regressie-analyses.

Lees hier het volledige artikel.