Borstkanker bij mannen anders dan bij vrouwen

Borstkanker bij mannen vertoont biologische verschillen met borstkanker bij vrouwen. Dit draagt er aan bij dat de ziekte bij mannen relatief laat wordt vastgesteld.

Dat heeft patholoog Carolien van Deurzen van het Erasmus Medisch Centrum gezegd tijdens de European Breast Cancer Conference in Amsterdam. Van Deurzen en haar team bestudeerden tumorweefsel van 1.203 mannelijke borstkankerpatiënten: het eerste grootschalige onderzoek op dit gebied.

Haar conclusie is dat borstkanker bij mannen grote biologische verschillen vertoont met de veel vaker voorkomende variant bij vrouwen. Vooral de ontwikkeling van bindweefsel en de dichtheid van witte bloedcellen (die betrokken zijn bij de strijd van het lichaam tegen tumoren) bleek anders te zijn.

Deze factoren bleken weer nauw te zijn verbonden met het verloop van de ziekte. Hiervoor bleek de ontwikkeling van de tumor een minder goede voorspeller. De aandacht van artsen bij het stellen van een diagnose gaat nu doorgaans uit naar de (eventuele) tumor. Deze focus lijkt te eenzijdig.

Lees hier het volledige artikel.