Artsen krijgen veel meer sponsorgeld van farmaceuten

Artsen en zorginstellingen krijgen veel meer sponsorgeld van de farmaceutische industrie dan tot nu toe werd aangenomen. Vorig jaar betaalden fabrikanten 51,6 miljoen euro, 36 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg, die gisteren werd gepubliceerd.

Het register, uniek in de wereld, werd drie jaar geleden opgezet om betalingen van de industrie openbaar te maken. De forse toename aan bijverdiensten heeft deels te maken met een registratie-effect: nu farmabedrijven meer betalingen moeten melden dan voorheen, is het totale sponsorbedrag opeens een stuk hoger. Naast het geld voor spreekbeurten en advieswerk is nu bijvoorbeeld ook vastgelegd hoeveel artsen krijgen voor deelname aan nascholingen. Daarnaast vermeldt het register de financiële banden met fabrikanten van hulpmiddelen als pacemakers en protheses.

‘Dat is wel érg veel geld’, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven, oud-huisarts, over de farmamiljoenen. ‘Die betalingen leiden tot een maatschappelijke schade die veel groter is’, zegt hij. ‘Wie geld krijgt, wordt milder, en dat is een risico. Artsen die worden betaald, schrijven vaak duurdere medicijnen voor. Ze zouden zich niet moeten laten belonen door de industrie.’

Lees hier het volledige artikel.