Onderzoekers: nieuwe stof werkt tegen tal van virussen

Onderzoekers zijn vol verwachting over een middel dat meerdere virussen met succes zou kunnen bestrijden en dat niet vatbaar zou zijn voor resistentie.
Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Een nieuwe, in Nederland ontwikkelde klasse stoffen lijkt in staat het hiv-virus, maar ook het hepatitis-, knokkelkoorts- en westnijlvirus te bedwingen.

‘Baanbrekend’ en ‘zeer effectief’, vinden de makers zelf. Eerst maar eens testen op patiënten, reageren anderen.

Een van de stoffen, hangende de patentaanvraag nogal geheimzinnig ‘verbinding 16d’ genaamd, boekt in elk geval veelbelovende resultaten in gekweekte menselijke cellen, schrijven Italiaanse en Spaanse onderzoekers die het middel onderzochten deze week in vakblad PNAS. Bij eerste, verkennende tests waarbij men 16d inspoot bij proefdieren, was bovendien weinig te merken van bijwerkingen.

Gunstige vooruitzichten
Dat maakt ‘de vooruitzichten buitengewoon gunstig’, stelt Jan Willem Bakker van First Health Pharmaceuticals, het Amsterdamse bedrijf dat de stof ontwikkelde. Aan de Universiteit van Glasgow is viroloog Arvind Patel, niet betrokken bij de studie in PNAS, het daarmee eens. ‘Er is nog een lange weg te gaan, maar wat ik hier zie, is al behoorlijk indrukwekkend. Een zeer interessante stof’, zegt Patel, die overigens wel samenwerkt met de Italiaanse en Spaanse onderzoekers.

Lees hier het volledige artikel.