Gezondheidsraad weert deskundigen met belangen

Deskundigen die commerciële belangen hebben die niet scherp af te bakenen zijn, mogen geen lid meer worden van een commissie van de Gezondheidsraad (GR). De GR wil daarmee voorkomen dat betrokkenen in een kwaad daglicht komen te staan en dat het vertrouwen in de GR-adviezen wordt aangetast.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat de raad heeft gepubliceerd, waarin wordt uitgelegd welke interne procedures zijn aangepast om te voorkomen dat eventuele belangen van deskundigen die bijdragen aan GR-adviezen afbreuk doen aan de onafhankelijkheid van die adviezen.

Volgens de raad volstaat de bestaande code die beïnvloeding door belangenverstrengeling moet voorkomen nog wel, maar zijn ‘de touwtjes strakker aangetrokken’. De rol van adviseur is afgeschaft, omdat die in de praktijk en in de ogen van de buitenwereld te schimmig was. Ook is beter geformuleerd welke rol een deskundige kan spelen in het adviesproces. Deskundigen met commerciële belangen mogen wél worden ingeroepen door middel van een zogenoemde hoorzitting of interview, waardoor ze meer op afstand staan.

Lees hier het volledige artikel.