Veel meer mogelijk met echografie

Veelgebruikte medische techniek nog onvoldoende benut.
Met echografie kan veel meer dan momenteel in ziekenhuizen gebeurt. Dat betoogt Chris de Korte op 24 juni in zijn oratie als hoogleraar Medische ultrageluidstechnieken aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Vooral door nieuwe scanningstechnieken die duizenden beelden per seconde kunnen opnemen, en de nog steeds groeiende rekenkracht van computers is meer informatie uit echobeelden te halen dan tot nog toe mogelijk was.

Dit biedt nieuwe kansen voor bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek naar borstkanker, vroegtijdige diagnostiek van hart- en vaatziekten en geboortezorg in ontwikkelingslanden.
Echografie maakt gebruik van onhoorbare geluidsgolven met een zeer hoge frequentie. Dit geluid wordt weefsels van het lichaam ingezonden en deels teruggekaatst op de grens van twee soorten weefsels en door kleine structuren, zoals cellen en vetbolletjes. Deze teruggekaatste geluidsgolven worden geanalyseerd en zo ontstaat een beeld van de binnenkant van het lichaam. Voor het maken van een echo en het interpreteren van de beelden is een echo-transducer en een krachtige computer, tablet of smartphone al voldoende. En hoe krachtiger de computer, des te groter de mogelijkheden die echo biedt.
Vorm en vervorming
Behalve dat een echo informatie geeft over de structuren in het lichaam, kan een echo ook veel vertellen over de eigenschappen van deze structuren. Een goed voorbeeld hiervan is een elastogram, een afbeelding van de vervormingen van het weefsel. Hard weefsel zal namelijk minder vervormen dan zacht weefsel. In echo-onderzoek naar borsttumoren is dit handig. Een kwaadaardige tumor is namelijk harder dan een goedaardige tumor. Chris de Korte: “De afgelopen jaren hebben wij veel onderzoek verricht naar het verfijnen van deze techniek en de toepassing ervan voor de diagnose van verschillende ziektes. Voor de detectie en karakterisatie van borsttumoren werkt deze techniek heel erg goed.”
Lees hier het volledige artikel.