Blootstelling aan laagfrequente elektromagnetische velden verhoogt kans op ALS

Mensen die op hun werkplek worden blootgesteld aan zeer laagfrequente elektromagnetische velden, hebben twee keer zoveel kans op amytrophic lateral sclerosis (ALS).

Dat stellen onderzoekers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht in het internationale tijdschrift Occupational & Environmental Medicine.

ALS
ALS is een neurologische ziekte die zich kenmerkt door een progressieve aftakeling van motorische zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg. Er bestaat nog geen behandeling en patiënten met ALS overlijden vaak binnen enkele jaren na de diagnose.
Het verband was vooral zichtbaar bij mannen die beroepsmatig werden blootgesteld aan hoge niveaus van laagfrequente elektromagnetische velden (EMV). Het gaat om beroepen als elektricien, kabelmonteur, en lasser, die in aanraking komen met EMV-bronnen als hoogspanningslijnen, elektromotoren, lasapparatuur en inductieverwarmers.

Elektromagnetische velden
“Er is wel eerder onderzoek gedaan dat ALS in verband bracht met blootstelling aan laagfrequente elektromagnetische velden, elektrische schokken en elektrische beroepen, maar deze studies hadden een aantal methodologische tekortkomingen. Dit is de eerste prospectieve studie in de algemene populatie die dit verband nu ook laat zien.”, zegt Roel Vermeulen, onderzoeker bij het IRAS.

Lees hier het volledige artikel.