2,5 miljoen euro naar betere opsporing van teruggekeerde longkanker

Onderzoekers van Amsterdam UMC en het Radboudumc ontvangen 2,5 miljoen euro subsidie voor veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMW. Hiermee gaan ze onderzoeken of ze teruggekeerde longkanker eerder kunnen opsporen door de inzet van PET/CT-scans bij de nacontroles van behandelde patiënten.

‘Mogelijk leidt dit tot snellere vervolgbehandeling en een langere overleving’, aldus de onderzoekers.

Na de diagnose krijgen veel longkankerpatiënten een behandeling die gericht is op genezing. Helaas keert bij een aanzienlijk deel van hen na de behandeling de kanker toch terug. Een team onderzoekers onder leiding van Annemarie Becker (longarts) van Amsterdam UMC en Iris Walraven (klinisch epidemioloog) van het Radboudumc gaat nu uitzoeken of die opsporing van uitzaaiingen beter kan.

Hoofdonderzoeker Walraven: ‘We gaan kijken of een PET/CT-scan betere resultaten geeft dan alleen een CT-scan. Daarmee kun je namelijk uitzaaiingen buiten de longen zien. Zo kunnen we behandelingen gericht op genezing eerder starten. We gaan onderzoeken of de inzet van PET/CT-scans bij de nacontroles de vooruitzichten en overleving van longkankerpatiënten verbetert.’

Lees hier het volledige artikel.