Welke vergoeding mag een arts berekenen voor een afschrift uit het medisch dossier?

Een patiënt verzoekt om een afschrift van het medisch dossier dat ik over hem bijhoud. Vroeger mocht ik daar altijd een financiële vergoeding voor vragen. Mag dat onder de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) nog steeds? En zo ja, hoeveel mag ik dan vragen?

Advies
Voor het verstrekken van een afschrift van het medisch dossier of van gegevens daaruit mag een hulpverlener geen vergoeding meer vragen.

Afschrift medisch dossier kosteloos verstrekken
In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is het recht op inzage in en afschrift van het dossier opgenomen. Op grond van dit recht kan een patiënt (of met machtiging zijn vertegenwoordiger, advocaat, juridisch adviseur, etc.) verzoeken om een afschrift van het medisch dossier dat over hem door een hulpverlener wordt bijgehouden, of van gegevens daaruit. Als een patiënt om zo’n afschrift verzoekt, moet dit door de hulpverlener binnen een maand en kosteloos worden verstrekt.

Als een betrokkene vraagt om een overzicht van zijn persoonsgegevens (of afschrift van een medisch dossier) en u stuurt dit met de post toe, dan mag u ook de portokosten niet in rekening brengen bij de betrokkene (artikel 12, lid 5 AVG).

Lees hier het volledige artikel.