NVVE wil duidelijkheid over euthanasie bij dementie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) roept de overheid, artsen en belangenorganisaties op om gezamenlijk duidelijkheid te verschaffen rond euthanasie bij dementie.Er heerst onnodig veel onrust over dit onderwerp, aldus NVVE-directeur Agnes Wolbert.

Wereld Alzheimer Dag (vrijdag 21 september) is een uitgelezen aanleiding om het gesprek hierover op gang te brengen. Dat betoogde zij vrijdag tijdens de presentatie van het boek Mag ik gaan van Constance de Vries met portretten van Herman van Hoogdalem in Amsterdam.

De NVVE wordt overstelpt met vragen over de mogelijkheid van euthanasie bij dementie. Niet alleen leden benaderen de NVVE, ook op bijeenkomsten in het land en deze week tijdens de 50PlusBeurs in Utrecht blijkt het onderwerp enorm actueel. Voor de NVVE-spreekuren zijn de komende weken honderden extra afspraken geboekt. De meeste vragen gaan over de waarde en de houdbaarheid van de wilsverklaring waarmee iemand een verzoek om euthanasie indient.

Aanleiding voor de onrust is onder meer een recent onderzoek waaruit ten onrechte zou blijken dat een wilsverklaring kan verouderen. Daarnaast brengt een uitspraak van de tuchtrechter veel mensen op de vraag hoe zij precies moeten formuleren dat zij hun leven willen laten beëindigen bij gevorderde dementie.

Lees hier het volledige artikel.