‘Hersenen van diabetespatiënt tien jaar ouder’

Afwijkingen ook al waarneembaar bij voorstadium van diabetes.
Patiënten met diabetes type 2 en het voorstadium daarvan (pre-diabetes) hebben minder hersenverbindingen en het netwerk van die verbindingen is aangetast.

Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ na het bestuderen van ruim 2.200 MRI-scans afkomstig van deelnemers aan de Maastricht Studie. De afwijkingen in de hersenverbindingen van diabetespatiënten zijn overeenkomstig met een gezond persoon die tien jaar ouder is, voor pre-diabetes is dat verschil twee jaar. In het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care publiceerden de onderzoekers onlangs hun resultaten.

Het menselijk brein bestaat simpel gezegd uit twee componenten: witte stof en grijze stof. De grijze stof wordt gevormd door de cellichamen van zenuwcellen. Dit is de plek waar informatie wordt verwerkt. De witte stof is een soort verbindingsnetwerk dat bestaat uit de uitlopers van de zenuwcellen, waarmee de communicatie wordt geregeld en informatie wordt uitgewisseld. Zie het als de ‘bedrading’ van de hersenen. Naarmate mensen ouder worden, wordt het aantal verbindingen minder en gaat de kwaliteit van het netwerk achteruit. Dit proces blijkt zich nu al veel sneller af te spelen bij diabetespatiënten en mensen met pre-diabetes.

Lees hier het volledige artikel.