Waarom sommige mensen het altijd koud hebben

Heb jij het bijna altijd koud of ben jij zo’n type dat met -10 nog gewoon in een t-shirtje loopt, terwijl je collega’s in een dikke trui zitten? Kou is relatief. Hoe koud iemand de temperatuur ervaart, verschilt van persoon tot persoon. En dat verschil leidt tot menig discussie en onenigheid op kantoor en in het huishouden.

Aan de kou die je voelt, kun je soms meer doen dan alleen de temperatuur in huis omhooggooien en dikke lagen kleding aantrekken. Handig dus om te weten hoe je lichaam de temperatuur regelt én waardoor de een het veel sneller koud heeft dan de ander.

Hoe houdt het lichaam je warm?
Voordat je leest over waarom de een het sneller koud heeft dan de ander, is het misschien handig om te weten hoe het lichaam je eigenlijk warm houdt. Of probeert te houden.

Het begint allemaal met huid, hormonen, hersenen en buitentemperatuur. Als het koud is, sturen de zenuwen hierover seintjes naar de hypothalamus – het deel van het brein dat een belangrijke rol speelt bij temperatuurregeling. De hersenen sturen vervolgens een signaal naar de aderen, die vervolgens vernauwen om het bloed minder snel te laten stromen. Daardoor blijft het lichaam vanbinnen namelijk warmer omdat er minder warmte ontsnapt via de huid. Gevolg daarvan is dat je sneller koudere handen en voeten krijgt, omdat de huid afkoelt.

Lees hier het volledige artikel.