Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.

De Schijf van Vijf adviseert de algemene bevolking om dagelijks magere of halfvolle zuivelproducten te eten. In hoeverre dat advies ook geldt voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt en hiervoor medicijnen gebruiken was nog niet duidelijk. Daarom werd dit onderzocht met behulp van data uit de Alpha Omega Cohort, een groot onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) met meer dan 4800 Nederlanders die een hartinfarct hebben gehad.

Goede voeding
‘Steeds meer mensen overleven een hartinfarct. Naar het langetermijneffect van goede voeding bovenop medicijnen en behandelingen is nog niet zo veel onderzoek gedaan. Daar zijn langlopende onderzoeken voor nodig zoals de Alpha Omega Cohort,’ vertelt promovenda Esther Cruijsen van WUR, afdeling Humane Voeding. Ze onderzocht binnen Regio Deal Foodvalley hoe een uiteenlopende groep van zuivelproducten gerelateerd is aan het sterfterisico door hart- en vaatziekten. Eerder onderzoek binnen dezelfde cohort heeft aangetoond dat mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt 30 procent minder kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten wanneer zij een gezond voedingspatroon hadden.

Lees hier het volledige artikel.