UMCG start onderzoek naar effecten medicinale cannabisolie bij EB-patiënten

Het UMCG is gestart met een onderzoek naar het effect van medicinale cannabisolie (CBM olie) bij patiënten met Epidermolysis Bullosa (EB). EB is een ernstige erfelijke blaarziekte die gepaard gaat met hevige pijn, chronische wonden en littekens.

Er is geen remedie voor EB en de huidige pijnbestrijding is niet voldoende. Met deze studie willen hoofdonderzoekers dr. Marieke Bolling en prof. dr. André Wolff binnen een jaar vaststellen of CBM olie invloed heeft op de pijnervaring van deze patiënten.

Pijnbestrijding voor EB-patiënten cruciaal
Hoofdonderzoeker en dermatoloog Bolling: “Wat wij als artsen tot onze beschikking hebben om pijn bij EB-patiënten te bestrijden, is eigenlijk niet voldoende. De pijn begint bij de geboorte en duurt een leven lang omdat de blaren en wonden blijven komen. Er is geen remedie. Veel pijninterventies zijn niet bedoeld om jarenlang te gebruiken, maar helaas is dat wél nodig voor EB-patiënten.”

Het onderzoek richt zich uitsluitend op het ervaren van pijn en niet op blaarvorming. Het gaat niet alleen om wond- en verzorgingspijn, maar ook om pijn die op verschillende plaatsen in het lichaam kan optreden zonder altijd anatomisch verklaard te kunnen worden. Pijnbestrijding is voor EB-patiënten cruciaal.

Lees hier het volledige artikel.