Ruim 7 miljoen voor veelbelovende hartzorg in het St. Antonius

Nieuwe behandeling lekkende hartklep straks voor meer patiënten beschikbaar.
Het St. Antonius Ziekenhuis ontvangt een subsidie van maar liefst € 7,1 miljoen uit de regeling Veelbelovende Zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van een lekkende tricuspidalisklep.

In het St. Antonius is het sinds 2020 mogelijk om deze hartklep te repareren via een katheter door een kleine toegang in de liesader.
Deze subsidie, toegekend aan cardiologen Martin Swaans en Leo Timmers van het St. Antonius, stelt het ziekenhuis in staat om te onderzoeken of deze nieuwe behandeling resulteert in een langere levensduur, minder hartfalen en een betere kwaliteit van leven voor deze patiënten. Bij bewezen effectiviteit wordt de behandeling in het basispakket opgenomen en als verzekerde zorg vergoed.

De tricuspidalisklep is de hartklep tussen de rechterkamer en rechterboezem. Als deze klep lekt, kunnen verschijnselen van hartfalen ontstaan, zoals vochtophoping en kortademigheid. Op dit moment is er nog niet voor iedereen een goede behandeling. De behandelopties zijn beperkt tot symptoombestrijding met vochtafdrijvende medicatie.

Lees hier het volledige artikel.