5 tips om bewust om te gaan met psychofarmaca

In de zorg wordt nog te vaak psychofarmaca voorgeschreven bij onbegrepen gedrag. Deze middelen helpen hier niet altijd bij maar hebben wel vaak vervelende bijwerkingen zoals sufheid, slecht lopen, risico op vallen, moeite met slikken, hogere bloeddruk en overgewicht.

Als zorgmedewerker heb je een belangrijke rol om te signaleren of er bewust wordt omgegaan met psychofarmaca omdat je dicht bij de cliënt staat. Lees de 5 tips afkomstig van andere zorgmedewerkers en bekijk het filmpje!

5 tips van zorgmedewerkers

  1. Stel vragen over de reden waarom psychofarmaca wordt voorgeschreven bij cliënten en neem het niet als vanzelfsprekend. Misschien zie je alternatieve oplossingen voor probleemgedrag of merk je dat iemand last heeft van bijwerkingen door psychofarmacagebruik waardoor de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.
  2. Zorg dat je kennis over psychofarmaca op peil is. Bijvoorbeeld door de belangrijkste psychofarmaca en hun bijwerkingen te kennen, maar ook door te weten welke alternatieven er voor psychofarmaca zijn.
  3. Stel vragen over individuele cliënten aan de arts over psychofarmacagebruik en zoek samen naar alternatieve oplossingen.

Lees hier het volledige artikel.